Vandring: Vad du bör tänka på innan du ger dig ut
Annonser

Vandring: Vad du bör tänka på innan du ger dig ut

När du ska ut och vandra är det viktigt att minst en i gruppen har tidigare erfarenhet av vandring, speciellt om ni ska ut i lite hårdare terräng.

Det viktigaste du tar med dig på vandringen är nämligen din egen och gruppens kunskap.

För att ni inte ska gå vilse behöver alla i gruppen kunna läsa kartan och veta hur en kompass fungerar.

Ofta finns det bra kurser på olika studieförbund där man kan lära sig detta.

Det finns även en rad andra viktiga saker du bör tänka på, till exempel vad gäller utrustning, färdväg och väderförhållanden, så att du till exempel får med dig allt du behöver i packningen och även slipper oväntade överraskningar.

För att vandringen ska bli lyckad gäller det helt enkelt att vara väl förberedd – och förvänta sig att oförutsägbara saker kan inträffa.

Nedan ger vi dig några användbara tips på vad du bör tänka på.

Packlista

Innan du ger dig ut och vandrar bör du redan i förväg planera vad du ska ha med dig i packningen, så att du verkligen får med dig allt du behöver på vandringen.

Ett bra tips är att göra en så detaljerad packlista som möjligt. Då är du även förberedd om det skulle uppstå en nödsituation.

Ta till exempel en titt på vår artikel ”10 oumbärliga saker i packningen”, som är baserad på The Mountaineers klassiska lista ”The Then Essentials”, där du kan läsa om 10 olika grupper av saker, till exempel navigering, eld och extra näring, som varje bra packning bör innehålla.

Anpassa även packningen efter var du ska vandra och efter hur många ni är i gruppen.

Glöm inte heller att ta med dig extra pengar om något oväntat skulle inträffa.

 

Färdväg och andra viktiga uppgifter

Innan du ger dig ut bör du i förväg göra upp en plan över var du ska vandra och vilken väg du ska ta; om du ska ut i svår terräng är det här extra viktigt.

Skriv ner din planerade färdväg och andra nödvändiga uppgifter, som telefonnummer och platser där du planerar att slå läger, och ge dem till någon du litar på, och som sedan kan hjälpa dig om en nödsituation skulle uppstå.

De uppgifter du lämnar bör innehålla följande information:

• Tid när du planerar att ge dig ut och vandra
• Namn, adress och telefonnummer till alla i vandringssällskapet
• Eventuella hälsotillstånd och hälsorisker som kan påverka vandringen
• Bilmärke samt registreringsnummer på bilen eller bilarna ni ska använda
• Din planerade färdväg, inklusive detaljerade uppgifter om vandringsleden
• Platser där du planerar att campa under vandringen
• Slutdestination och tid när du förväntas komma tillbaka från vandringen

Stäm gärna av med personen du lämnar uppgifterna till med jämna mellanrum under vandringen. Ni kan till exempel bestämma att du ska höra av dig efter vissa etapper, så att personen i fråga kan kontakta räddningstjänsten om du inte gör det.  Ändrar du dina planer under vägen bör du även då kontakta personen du lämnat uppgifterna till, och glöm inte heller att höra av dig när du kommit tillbaka från vandringen.

Om du råkar ut för en nödsituation under en bergsexpedition kan varje sekund vara viktig. Lämna därför även listan med kontaktuppgifter och planerad vandringsväg i din parkerade bil, så att en räddningspatrull lätt kan hitta den.

Väg- och väderförhållanden

Kontrollera vägförhållandena noga innan du ger dig ut. Ska du till exempel ta små och smala bergsvägar eller köra i tuff terräng för att komma till platsen där du ska börja vandra bör du försäkra dig om att bilen du tänkt använda passar för ändamålet. Du kan till exempel fråga någon som känner till området väl.

Ofta har turistbyrån bra information. Viss nyttig information kan du även hitta på nätet, men se till att besöka en sida som uppdateras ofta.

Lika viktigt är det att i förväg kontrollera de vägförhållanden som råder på vandringsleden, så att du slipper oväntade överraskningar. Du behöver till exempel veta om vägen är framkomlig och om där finns snö. Just väderförhållanden är extra viktigt att kontrollera i förväg, men tänk även på att vädret kan förändras snabbt.

Tillstånd och avgifter

Den svenska allemansrätten gör att du fritt kan röra dig ute i naturen utan att behöva betala någonting eller ansöka om tillstånd.

Ska du ut och vandra utomlands bör du däremot i förväg kolla upp vad som gäller och om du behöver ansöka om tillstånd.

I Danmark, där reglerna är lite hårdare, får du till exempel inte vistas i skogen på natten. Det är inte helt ovanligt att vissa nationalparker tar ut en inträdesavgift.

Glöm inte heller att kontrollera om det kostar något där du tänker parkera bilen.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise